De herfst biedt heerlijke smaken en voedzame ingrediënten die perfect zijn voor comfort food. In deze blogpost delen we drie gezonde herfstrecepten boordevol vitamines en mineralen. Laat je inspireren om de herfst in je keuken te omarmen!
Boerenkoolquiche
Wat past er nou beter bij de herfst dan een heerlijk smeuige quiche! Probeer deze boerenkoolquiche bijvoorbeeld. Het ideale is dat je bij deze maaltijd het meeste werk gewoon aan de oven kan overlaten. De spekjes en gemengde paddenstoelen maken de quiche compleet (er is ook een vega optie)! Zo zie je maar dat boerenkool niet alleen voor stamppot bedoeld is.
Ingrediënten
6 plakjes volkoren bladerdeeg (volkoren is de gezondere optie!)
125 g spekjes (of een trosje zongedroogde tomaatjes voor vega)
200 g gemengde paddenstoelen
1 rode ui
200 g boerenkool
4 eieren
3 el crème fraîche
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Haal de plakjes bladerdeeg uit vriezer en laat ontdooien.
Bak de spekjes in een droge koekenpan zo'n 5 minuten totdat ze lichtbruin zijn.
Pel en snipper ondertussen de rode ui en snijd de paddenstoelen in plakjes.
Haal de spekjes uit de pan en bak in het overgebleven vet de ui en de paddenstoelen zo'n 5 minuten. Voeg vervolgens een deel van de boerenkool toe totdat deze is geslonken. Doe dit ook met de rest van de boerenkool totdat alle boerenkool geslonken is.
Neem ondertussen een kom en mix hierin de eieren, crème fraîche en een flinke snuf peper en zout.
Voeg het boerenkoolmengsel en de spekjes toe aan het eimengsel, roer goed door.
Bekleed de bodem van de springvorm (wij gebruiken een vorm met een doorsnede van 22cm) met bakpapier en vet de randen in.
Neem het ontdooide bladerdeeg en bekleed hiermee de bakvorm.
Vul de springvorm met het mengsel en bak de quiche 45 minuten in de oven.
Roergebakken spruitjes met gember en oestersaus
Spruitjes zijn een ware herfstfavoriet! Deze kleine groene krachtpatsers zitten boordevol voedingsstoffen en zijn veelzijdig in de keuken. Perfect als bijgerecht of als onderdeel van een gezonde maaltijd.
Ingrediënten
1 tl fijngehakte knoflook
1 tl fijngehakte gember
1 el zonnebloemolie
500 gr geschoonde spruitjes, gehalveerd
1 - 2 el oestersaus
zwarte peper
Bereiding
Verhit een hapjespan en fruit de knoflook en gember 1 minuut in de opwarmende olie.
Voeg de spruitjes toe en zet het vuur hoger. Roerbak de spruitjes tot ze iets bruin worden.
Zet het vuur weer iets lager en roer 50 ml water en de oestersaus erdoor. Begin met 1 eetlepel, je kunt altijd nog extra toevoegen naar smaak. Laat een minuut of 8 pruttelen tot het vocht is verdampt. Roer af en toe door en zorg dat de spruitjes beetgaar blijven.
Serveer de spruitjes met een snufje zwarte peper uit de molen. Bron: https://www.francescakookt.nl/roergebakken-spruitjes-met-gember-en-oestersaus/
Oosterse pompoensoep Vol van smaak en rijk aan vitamines, is deze soep perfect voor een koude dag. Makkelijk te bereiden en heerlijk verwarmend, deze pompoensoep is een echte seizoensfavoriet.
Ingrediënten
1 kleine pompoen (ca. 1 kg)
2 teentjes knoflook
1 rode peper
1 ui
2 cm gember
2 eetlepels olijfolie
Kwart theelepel gemalen korianderzaad
Halve eetlepel kurkuma
Halve theelepel komijnpoeder
1 limoen
1 blikje kokosmelk
eventueel tabasco
scheutje room
geroosterde pompoenpitten Bereiding
Was de pompoen en snij deze met een groot mes in stukken. Verwijder de zaadjes, maar schil de pompoen niet (veel te veel gedoe en echt niet nodig).
Hak knoflook, rode peper en ui fijn. Rasp de gember.
Verhit de olijfolie in een soeppan of braadpan en fruit de ui, knoflook, peper en gember. Voeg gemalen korianderzaad, kurkuma en komijnpoeder toe. Bak dit even mee. Voeg de stukken pompoen toe en bak deze 5 minuten op laag vuur.
Voeg rasp en sap van de limoen, de kokosmelk en 500 ml water toe en breng de soep aan de kook. Laat de soep 20 minuten koken en pureer de soep.
Maak de soep op smaak met peper, zout en eventueel tabasco. Garneer met room en geroosterde pompoenpitten. Bron: https://www.puurgezond.nl/eten/herfst/recepten/oosterse-pompoensoep
Comentarios