Een gezond voedingspatroon is de basis voor een gezonde leefstijl. En hoewel je niet altijd kunt controleren wat er in het eten zit dat je buitenshuis eet, kun je wel bepalen wat je thuis eet. Het organiseren van je keuken is een van de beste dingen die je kunt doen om gezonde voedselkeuzes te maken. Ook na het behalen van een gewenst gewicht kan dit ontzettend helpen om dit ook daadwerkelijk te behouden. Daarom hier 6 tips om je keuken op te frissen.
1. Verstop snacks: Een snack op zān tijd moet natuurlijk kunnen. Maar als je je zoute of zoete snacks normaliter op het aanrecht bewaart, verplaats ze dan naar een plek in de voorraadkast. Als ze niet in je zicht liggen wanneer je de keuken binnenkomt, ben je minder geneigd ze te eten. Onderzoekers van Cornell University ontdekten dat mensen die voedsel en drank zoals snoep, ontbijtgranen en frisdrank op het aanrecht bewaarden, 9 tot 12 kilo zwaarder wogen dan mensen die deze items uit het zicht hielden. Aan de andere kant wogen mensen die een schaal fruit op het aanrecht hadden staan, 6 kilo minder dan mensen die dat niet deden. TIP: Noten, of zelfs naturel popcorn zijn al een stuk gezonder dan chips, koekjes, etc.
2. Reorganiseer je koelkast:Ā Plaats de voedingsmiddelen die je vaker wilt eten ā zoals fruit, groenten, vlees, eieren, hummus, magere melk, cottage cheese en yoghurt ā op ooghoogte in je koelkast, zodat je deze eerder pakt als je honger hebt.
3. Maak je vriezer gebruiksvriendelijker: Je vriezer kan een redder in nood zijn wanneer je geen tijd hebt om gezonde boodschappen te doen. Omdat diepvriesgroenten binnen enkele uren na de oogst worden ingevroren, zijn ze vaak voedzamer dan verse groenten die dagen in de winkel kunnen liggen. Voorzie je vriezer daarom van diepvriesgroenten voor snelle bijgerechten die je in een paar minuten kunt opwarmen. Denk aan wortelen, erwten, broccoli, spinazie en edamame boontjes ā je kunt zelfs interessante groentemixen vinden, waaronder roerbakmengsels. Elke groente is goed, zolang er geen kaas of botersauzen aan zijn toegevoegd.
4. Upgrade je voorraadkast: Trek wat tijd uit om je voorraadkast op te ruimen en aan te vullen, bijvoorbeeld met de onderstaande basisproducten, voor snelle en gemakkelijke maaltijden:
- Quinoa, volkoren couscous, bruine rijst en volkoren pasta. Deze volkoren granen bevatten meer vezels dan witte rijst of noedels en worden geleidelijk verteerd voor langdurige energie en verzadiging.
- Ingeblikte bonen. Of het nu zwarte bonen, pintobonen of kikkererwten zijn, bonen zijn een snelle manier om eiwitten en vezels toe te voegen aan salades, soepen en pasta.
- Gedroogde rode linzen. Deze bieden dezelfde gezondheidsvoordelen als bonen en koken in slechts 15 minuten.
- Koude volkoren ontbijtgranen en havermout. Hiermee maak je in enkele minuten een voedzaam ontbijt.
Air-popped of vetvrije popcorn. Iedereen heeft soms behoefte aan een knapperige snack. Maak van popcorn je snack. Je kunt vijf kopjes luchtgepofte popcorn eten voor dezelfde 150 calorieƫn die je krijgt van slechts 22 chips.
- Ingeblikte tonijn en zalm. Deze magere eiwitten zijn eenvoudig toe te voegen aan een salade of pasta op een drukke doordeweekse avond. Marinarasaus. Dit kan je naast pasta ook gebruiken in andere gerechten.
5. Gebruik kleinere borden:Ā Alleen al door een kom te gebruiken die 50% groter is, eet je 20% meer voedsel. Verban je grote dinerborden naar de achterzijde van je keukenkastjes en zet je kleinere borden vooraan, zodat deze het eerste zijn wat je pakt als je de tafel dekt. Bekijk ook je kommen en serveerschalen goed. Zijn ze ook te groot? Vervang ze dan door ontbijtkommen en investeer in enkele kleinere kommen voor soep en ontbijtgranen.
6. Gebruik het juiste gereedschap: Je hoeft niet een hele keuken vol nieuwe apparaten te kopen om gezond te koken. Er zijn echter een paar basis gadgets die kunnen helpen:
- Keukenweegschaal. Voedseletiketten op veel voedingsmiddelen, zoals droge pasta of ontbijtgranen, vermelden portiegroottes in gram/kilo, wat lastig in te schatten is. Het wegen van je porties kan je een goed gevoel geven van hoe een juiste portie eruitziet.
- Standaard maatlepels. Gebruik deze voor het doseren van calorierijke ingrediƫnten die moeilijk in te schatten zijn, zoals olie of pindakaas.
- Maatbekers voor vloeibaar eten. Gebruik deze voor het meten van tomatensaus, melk of bouillon.
- Spiraalsnijder (of een dunschiller). Maak je favoriete pastagerecht lichter door de pasta helemaal weg te laten en in plaats daarvan groente "noedels" te maken van bijvoorbeeld courgette, wortels of bieten.
Een georganiseerde keuken helpt je om gezonde keuzes te maken en je gewenste gewicht te behouden. Door slimme aanpassingen in de indeling van je keuken creƫer je een omgeving die gezond eten stimuleert en verleidingen vermindert. Met deze zes tips maak je het gemakkelijker om bewust te eten en een gezonde leefstijl op de lange termijn vol te houden.
Comments